Üdvözlöm weboldalamon

Forduljon hozzám bizalommal...

 

A módszerek, melyekkel pszichoterápiás rendelésemen, illetve tanácsadási, konzultációs formában dolgozom, mindenképpen személyiség- és problémafüggők, alapbetően dinamikus szemlélettel és rendszerszem-lélettel gondolkodom. A klinikai szakpszichológiai és pszichoterápiás képzésemen tanult módszerek terápiás elemeit, elveit használom munkám során a rendszerszemlélet mellett.  

 

A pszichológiai munka tehát illeszkedik az egyénhez és egyéniséghez. Az alábbi módszerekből elemek kerülhetnek elő, melyek segítik a konzultációs-, tanácsadási-, pszichoterápiás munka előre haladását.

  •  krízisintervenicó
  •  pszichoterápiás konzultáció
  •  szupportív terápia
  •  autogén tréning, relaxáció
  •  imagináció
  •  analitikusan orientált dinamikus terápia elemei
  •  kognitív-és viselkedésterápiás elemek
  •  család-és párterápia

 

 

Krízisintervenció

A krízis egy válsághelyzet. A pszichológiai kiegyensúlyozatlanságnak időtartama annál az embernél, aki olyan veszélyes körülmények néz szembe, melyek számára fontos problémát jelentenek, azonban ezeket sem kerülni, sem megoldani nem képes a rendelkezésére álló problémameoldási eszköztárral. Ennek a helyzetnek a kvetkezménye, az ún. pszichológiai egyensúlyvesztés.

A krízisek lehetnek a fejlődéssel kapcsolatosak, életciklusváltási pontokon alakulhatnak ki: serdülőkori válság, terhesség, kapuzárási pánik...stb. és lehetnek ún. akcidentálisak, tehát esetlegesek: veszteségek, válási krízis, munkanélküliség...stb.

 

Relaxacio

 

Relaxációs elemek

A relaxációs módszerek alkalmazása nemcsak az izomtónus és a testi működések szabályozását tekinti a gyógyító munka feladatának, hanem a teljes emberre figyel, annak minden problémájával, feszültségével, szorongásával. Filozófiája, emberképe hármas egységben gondolkodik, a testi- lelki-és szellemi harmónia megteremtésére törekszik.

 

 

Imaginacio

 

Imaginációs elemek

Az imagináció, vizualizáción alapuló eljárás. Enyhén ellazult állapotban képzeleti hívóképek segítségével próbálunk a páciens belső világáról képet kapni. A megjelenő képeknek szimbolikus jelentése van, segítségükkel összeköttetés érhető el a tudatos, racionális és a tudattalan belső világ között.

 

 

  

 

Analitikusan orientált dinamikus terápia elemei

Fókuszban a terapeuta és a páciens kapcsolata áll, ún. beszélgetős” módszer. Célja a tünetek hátterében megbúvó, a tudat számára nehezen hozzáférhető lelki tartalmak-, összefüggések feltárása, átdolgozása.

 

 

 

Család-és párterápia

Bizonyos nehézségek, problémák esetén – még akkor is, ha pld. csak a gyermeknek van tünete – hatékonyabb a családdal együtt dolgozni. Más esetben a párkapcsolat lehet konfliktusos. Időnként „csak” annyi a probléma, hogy a férfi és a nő nem beszél közös nyelvet egymással. A kommunikációs gátakat eredményesen lehet felszámolni.

Vannak olyan helyzetek, amikor a család életének változásával, az addig működő napi rutinok, már nem megfelelőek és a családi szerepeket újra kell definiálni.

A családi konzultáció célja sokféle lehet, pld. nem ritka, hogy a párok a válással együtt járó érzelmi teher és feszültség feldolgozásához kérnek segítséget és a cél a békés elválás.

A családterápia időhatáros módszer, általában 5-10 alkalomból áll. Kb. 80-90 perc az ülés ideje és két terapeuta jelenlétében történik (általában). Szükséges az egész család részvétele. Találkozások gyakorisága: 2-3-4 hetente megegyezés szerint.

 

Viselkedesterapia

 

Kognitív-, és viselkedésterápiás elemek

Viselkedésünket, gondolkodásunkat, érzelmeinket meghatározza az, hogyan értelmezzük a minket körülvevő világot és önmagunkat. A jelentésadás sémák szerint történik, s ezek a sémák életünk során fogalmazódnak meg neveltetésünk, élettapasztalatunk útján. A sémák lehetnek hibásak, s időszakosan pld. depressziót, szorongásokat okoznak.


X

Hoppá!

A jobb egérgomb használata nem működik az oldalon!