Üdvözlöm weboldalamon

Forduljon hozzám bizalommal...

Sajnos Európában az új évezred sem hozta meg azt az áttörést, melyet Amerikában már régóta követnek – miszerint, pszichológushoz járni nem megbélyegzés. Ma még néhányan úgy gondolkodnak, hogy aki pszichológushoz jár, azt „őrültnek” tekintik és a gyermekek is időnként megbélyegzik egymást és magukat azzal, hogy „…nem vagyok én bolond, hogy pszichológushoz járjak…”. Fel kell ismerni azt, hogy éppen a felelősségteljes gondolkodás része, ha ráeszmélve energiakészletünk kimerülésére, pszichológus segítségét kérjük.

Aki pszichológushoz fordul, bizonyítja, hogy tudatában van problémája létezésének, és szeretné kideríteni annak okát, majd változtatni addigi megoldásmódjain.

 

 

Tanácsadás

A tanácsadás kifejezés félreértésre adhat okot, a megfelelőbb kifejezés a vezetett segítő beszélgetés lehetne. A pszichológus által nyújtott segítő beszélgetés általában 3-5 alkalmat jelent. Ebben az esetben csak az aktuális nehézséggel, aktuális kérdésekkel foglalkozunk. Nem adunk konkrét tanácsot, hanem a hozott problémát több oldalról megvizsgáljuk, s a megoldásban-, változtatásban-, döntéshozatalban próbálunk segíteni.

 

 

Mikor javasolt pszichológus által vezetett pszichológiai tanácsadás

  • életvezetési probléma
  • érzelmileg megterhelő élethelyzetben (haláleset, válás, súlyos betegség...);
  • döntéshozatal előtt, ha az illető elakadt, s szeretné tisztázni lehetőségeit (munkahelyváltás, költözés...);
  • munkahelyi-, család-, párkapcsolati konfliktusok esetén, ahol szempontváltásra van szükség és nem mély átdolgozásra;

A páciens a pszichológiai tanácsadás során az új információkat, szempontokat beépíti gondolkodásába, mindennapjaiba.

Terapia

 

 

Pszichoterápia

Amikor az aktuális probléma mögött mélyebb, komplexebb konfliktus áll, akkor feltáró jellegű pszichés munkában egyezünk a első találkozást követően, melynek időtartama 20-40 alkalomtól egészen hosszú ideig is tarthat.  

 

 

Gyermekeknél

A gyermekek nevelése során többször kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor szülőként elbizonytalanodunk, nem értjük a gyermek reakcióját, vagy értjük, de nem tudunk neki segíteni.

Pszichológiai rendelésemen a gyermekekkel kapcsolatos nehézségek, problémák esetén első alkalommal csak a szülő (lehetőleg mindkettő) van jelen, amikor is megpróbáljuk alaposan körüljárni a hozott témákat, minél jobban megismerni a jelen szituációt. A második ülésen a gyermek fejlődésével kapcsolatos információk kerülnek előtérbe, ez az ún. anamnézis. Lehetőség szerint édesanyát, nevelőt várok erre a találkozásra. Kivételes esetekben az első két ülés történhet egyetlen alkalommal is.

Kamaszoknál
A serdülőkkel való munkában az első alkalom rendszerint a szülővel és a kamasszal együttesen történik, s közösen egyezünk meg az együttműködésünk céljában, kereteiben.

 

Felnőtteknél

Egyéni foglalkozás keretében (felnőtt) az első egy-két találkozás tájékozódás jellegű. Körüljárjuk a problémás helyzeteket, megismerem a jelen helyzetet, megbeszéljük a kereteket és a feltételezhető célokat.

Az első két találkozás után következik egy 4-5 alkalomból álló szakasz, amikor a pácienssel találkozom. Pszichológiai vizsgáló módszereket alkalmazok, az egyén problémájának megfelelően.

Ezt követi egy beszélgetés (gyermek esetén a szülőkkel, felnőttek esetén a felnőttel), amelyben visszajelzem a kapott információkat, benyomásokat és lehetséges további találkozásokban megállapodunk meg. Amennyiben további konzultációkban állapodunk meg, akkor ezt a beszélgetést egy szóban megfogalmazott megállapodással (szerződés) zárjuk, melyben áttekintjük az elérni kívánt célokat, az alkalmazott módszert, a kezelés várható időtartamát. A munka ezt követően kezdődik el, általában  heti egy alkalommal. Időtartama, módszere személyre szabott és problémafüggő.

A terápiás elemeket tartalmazó konzultáció problémától, egyéntől függő legkevesebb 10-12 alkalom. Ekkor mind a szülővel, mind a gyermekkel zajlik munka.

Titoktartas

 

Titoktartás

A titoktartási kötelezettség arra vonatkozik, hogy a pszichológushoz forduló emberek személyiségi jogait tiszteletben tartva, a találkozásokról, beszélgetésekről információkat nem szolgáltatunk ki harmadik személynek.

 

 

Szupervizio

   

Szupervízió

Rendszeres-, kontrollált-, szakmai-, etikai kereteknek megfelelően zajlik.


X

Hoppá!

A jobb egérgomb használata nem működik az oldalon!