Üdvözlöm weboldalamon

Forduljon hozzám bizalommal...

Serdülőkori szexualitás

 

Brit védőnők szerint a közösség nyomása veszi rá a fiúkat, hogy minél fiatalabb korban kezdjék a szexuális életet. Liz Allan, az iskolai védőnők fórumának elnöke szerint sok fiú bandákba verődik, ahol a korai és minél aktívabb szexuális teljesítmény divatosnak számít. Egyre gyakoribb az is, hogy ezek a fiúkból álló bandák arra kényszerítenek egy lányt, hogy mindegyikükkel létesítsen szexuális kapcsolatot.

Megoldás

  • védőnő
  • iskolaorvos
  • iskolapszichológus
  • pszichopedagógus

A biztonságos szex illúziója

A Londoni Egyetem családtervezési professzora, JOHN GUILLEBAUD szerint a 12 év alatti lányokba szüleik engedélyével olyan fogamzásgátlót kéne beültetni, melynek hatása három évig tart és a rubeola oltással egy időben be is adhatnák az iskolai védőnők. A kórházi orvosok 80%-a, a családorvosok 95%-a véli úgy, hogy fogamzásgátló tablettát már a megszokottnál korábban is kéne juttatni a serdülő lányoknak.

Valóban a fogamzásgátlás elősegítése a válasz a problémára? Ideje, hogy a fennálló vélekedést megkérdőjelezzük, hiszen hiába elérhetők egyre könnyebben a fogamzásgátló szerek, a fiatalkori terhességek száma mégis egyre növekszik. Oka? A hatvanas években beharangozták a szexuális szabadságot, aminek újabb lökést adott a fogamzásgátló tabletta megjelenése 1961-ben. A szájon át bevehető fogamzásgátló szer elébe ment a társadalom azon óhajának, hogy a termékenység ellenőrizhető legyen - így a szex elkülönülhetett a szaporodástól. De 1969-ben a fiatalkori terhességek száma drámaian megnövekedett, így a kormány szükségesnek látta, hogy megtegye a megfelelő lépéseket: igyekezett a fogamzásgátlást - főleg a gyógyszergyárak és családtervező szervezetek ösztönzésére - egyre könnyebben elérhetővé tenni. A médiák a szexuális szabadságot reklámozzák.

Miért nőtt meg a fiatalkori terhességek gyakorisága? A fiatalkori szexuális szabadság védelmezői természetesen azt állítják, hogy fogamzásgátló szerek nélkül a terhességek száma sokkal nagyobb volna, de közvetett bizonyítékok azt mutatják, hogy a fogamzásgátlás nagyban befolyásolja a helyzetet, főleg azzal, hogy lehetővé teszi egy olyan kultúra létrejöttét, ahol a szexuális szabadság elfogadott. A kormány álláspontja kialakításakor nem vett figyelembe három tényezőt: a serdülő lelkivilágát, a fogamzásgátló szerek hatékonyságát, és a szexuális felvilágosítás értékét.

A serdülő lelkivilága: szellemileg és érzelmileg az egyedülálló fiatalokból időnként hiányzik az elkötelezettség és a bizalom, ami elengedhetetlen a tartós kapcsolathoz. Összefüggés ismerhető fel az első szexuális kapcsolat ideje, az abortuszok és az öngyilkosságok száma között. Szexuálisan aktív 12 és 16 év közötti lányoknál hatszor valószínűbb az öngyilkosság. A legtöbb lány sajnálja 16 év előtti kapcsolatait és többnyire azt mondják, mások erőltették a dolgot.

A szexuálisan aktív fiatalok sokkal nagyobb valószínűséggel bonyolódnak kockázatos helyzetekbe, mint szűzen maradó társaik. A korai szexuális aktivitással hozhatók kapcsolatba kisebb bűncselekmények, iskolai nehézségek, vagyon elleni bűncselekmények, drogozás, alkoholfogyasztás emelkedő száma. A kamaszok általában háttérbe szorítják a rövid távú nyereség reményében hosszú távú céljaikat. Tipikusan azt gondolják, velük az úgyse történik meg.

A fogamzásgátlás eredményessége: a kamaszéveket érzelmi labilitás jellemzi, mely a társas kapcsolatokban érezhető disszonanciában és zavartságban figyelhető meg. A kamasz a szüleivel való egyenlőségre törekszik és igyekszik felépíteni a saját identitását. Ez a zűrzavar benne rejlik a fiatalok párkapcsolatában is. Így a fogamzásgátlók következetlen szedése miatt eredménytelenek lesznek. A fiatalokat a fogamzásgátlók hosszú távú alkalmazása nem megvédi a terhességtől, hanem annak bekövetkeztét biztosítja számukra. "ezeket a kis tablettákat serdülőknek minden nap ugyanabban az időben kéne bevenniük. De ők valószínűleg nem élnek olyan életet, hogy bármit is rendszeresen csinálnának."

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

A gyerekek kiskamasz korban, a nemi érés beindulásával feszültségeik csökkentésére találják alkalmasnak nemi szervük ingerlését. Ezt még nem nevezhetjük szexualitásnak, mert az ennél sokkal többet jelent! Aki megáll ennél a fázisnál az problémát jelent.

A heteroszexualitás kialakulása

Eleinte általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás

A kamasz pszichés és testi fejlődésének ellentmondásai.

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel. Ez a kamaszok szexuális fejlődése velejárója.

A kamaszok szexuális szokásai

Sajnos, sok fiatal meggondolatlanul váltogatja alkalmi partnereit, eszébe sem jut, hogy baja is származhat ebből. A tizenévesek biológiai ismeretei rendkívül hiányosak, s az csak tetézi a gondot, hogy általában nem a szüleikhez, hanem a barátaikhoz fordulnak tanácsért. A szexuális élet kérdéseiről a legtöbb családban nem, vagy nem a megfelelő módon beszélnek, ezért a szülők sokszor nem is tudnak tinédzser korú gyermekük szexuális kapcsolatáról, a partnert sem ismerik.

Mit tehetnek a kamasz szülei?

A legtöbb szülő a fenti adatokat hallva-olvasva megdöbben, ám mégis sokan úgy gondolják, hogy az ı gyermekük kivétel. Nyáron, iskolai szünetben a tizenévesek is szabadabbak: táborba mennek, többször találkoznak a barátaikkal. Ilyenkor esetleg egy-egy üveg ital is előkerül. Az alkohol olyan reakciókat válthat ki, olyan cselekedetekre ösztönözhet, amit később, az alkohol hatásának megszűntével megbánnak. Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők szintén beszéljenek a gyerekeikkel, hívják fel a figyelmüket a veszélyekre.

A tiltás nem a leghatásosabb módszer, hiszen a „tiltott gyümölcs mindig édesebb”. Arra kell felhívni a lányok figyelmét, hogy szexuális életet csak biztos fogamzásgátlás mellett éljenek, és tudjanak arról a lehetőségről is, hogy ha mégis alkalomszerűen történik a testi kapcsolat, akkor, ha a következő néhány napban – tehát még időben – orvoshoz fordulnak, meg lehet még előzni a nem kívánt terhességet.

A fiús szülőknek is érdemes leülni gyermekükkel és elbeszélgetni arról, hogy milyen egészségkárosodásokat szerezhetnek, illetve okozhatnak egy leánynak a nem kívánt terhesség létrejöttével és annak megszakításával. A fiúknak is felelősséget kell érezniük a partnerük iránt!

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

Bálványozott szerelem

A szerelem következő célpontja valaki a családon kívül, általában egy távoli személy: egy bálvány, egy tanár. Valaki, akivel valójában nem szeretne lenni, de biztonságosnak érzi, hogy átélje - érzelmes zenével és ábrándozással - milyen szerelmesnek lenni. A fantáziálást is fontos megtanulni, ennek is megvan a maga ideje. A pubertás kori változások közelednek, talán már itt is vannak, és a kamaszoknak szükségük van arra, hogy erről tudjanak.

Elérhető szerelem – titok

Aztán egy vele egyidősbe lesz szerelmes a kamasz. Fél bárkinek is felfedni az érzelmeit, de szeret szerelmesnek lenni. Nem mondja el érzéseit senkinek, még a legbizalmasabb barátjának sem, mert a benne kavargó érzelmek még túl zavarosak. Először el kell fogadnia azt a tényt, hogy a szerelem tárgya valóságos és elérhető közelségben van. Itt már megvan a bátorság ahhoz, hogy érzelmeiket egy olyan személy felé irányítsák, aki valóságos, elérhető, akivel talán minden nap találkozik is. Bárki kritikájától mentesen felfedezhetik saját érzelmeiket a szerelemmel kapcsolatban.

Kéz a kézben

Kéz a kézben: ez egy rendkívül fontos szakasz, az első fizikai érintkezés. A kézfogás hatása akár olyan erős is lehet, hogy a serdülők képtelenek bármi más csinálni, akár beszélgetni is. A fiatalok moziba mennek, vagy nagyobb társaságban maradnak, így a beszéd nem feltétlenül szükséges. Mindenki látja, hogy együtt vannak. Ebben a fázisban a csalódás komoly sérülést jelenthet. Jó előre tudni, hogy a kölcsönös vonzalom nem elegendő a valódi randevúhoz.

A csók

A kézfogástól a csókig megtett lépés hatalmas. A csók az a mozzanat, amikor a szexuális izgalom először jelentkezik együtt egymás társaságában. Nyaktól lefelé már minden egy kissé veszélyes és tiltott. Ez az első alkalom, amikor - a csók által - ki merik mutatni a fizikai szexuális vonzalmat a tiszta érzelmek mellett. Néhányan meg is akarják mutatni mindenkinek, hogy őket már megcsókolták.

Mi az, ami jólesik?

Ez az a fázis, amikor már valaki elég eltökélt és érett ahhoz, hogy szexuális játékok, petting résztvevője legyen, egyaránt adjon és kapjon. Semmiféle sietségre azonban nincsen szükség: minél hosszabb a petting időszaka, annál jobb szerető válik valakiből. Ezen a ponton a két fél fölfedezi és kialakítja a kapcsolatuk számára biztonságos légkört. Ha valami mégsem sikerülne a szexuális kontaktus során, a kapcsolat folytatódhat, és a partnerek együtt megbeszélhetik problémáikat.

Szeretkezés

A szexuális együttlét azt jelenteni, hogy tisztában kell lenni a veszélyekkel és a védekezés lehetőségeivel, valamint felelősséget kell tudni vállalni önmagunkért és a partnerért. A legjobb esetben a partnerek meg tudják vitatni együtt gondolataikat és félelmeiket. Az embernek tudnia kell, hogy bármely szituációban - nem számít milyen messzire mentek már eddig - mindig joga van azt mondani: „Nem, nem akarom folytatni.” És az értelem érettsége szükséges ahhoz, hogy felelősek legyünk a fogamzásgátlásért és a kölcsönös tiszteletért.

Forrás:

Dr. Peter Sanders és Dr. Sophie Critchley, Nucleus, 1999. Sept. Fordította Ádám Éva, SOTE bibliakör

Dr. Anne De Kervasdiué: őık egészségkönyve Patricia Mennen / Dagmar Geisler: Az első szerelem...

velvet.hu


X

Hoppá!

A jobb egérgomb használata nem működik az oldalon!